Szpital w Kępnie od 1.10.2019 uczestniczy w programie pilotażowym „Standard żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym – Dieta Mamy”.
Celem programu jest wdrożenie odpowiedniego żywienia dostosowanego dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym w oddziale położniczo-ginekologicznym. Kobiety w ciąży lub po porodzie, które wyrażą zgodę na udział w programie otrzymywać będą 5 posiłków sporządzonych na podstawie zaleceń zatwierdzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Jadłospis dostępny jest na oddziale położniczo ginekologicznym i na stronie internetowej szpitala: www.szpital.kepno.pl
Dodatkowo podczas hospitalizacji kobietom w ciąży i po porodzie szpital zapewnia w ramach projektu kontakt z dietetykiem i możliwość konsultacji. Opieka dietetyka obejmuje również okres przebywania poza szpitalem ( min. 2 miesiące po porodzie) – kontakt mailowy
Na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (www.ncez.pl) znajdują się materiały edukacyjne wypracowane w ramach projektu Instytutu Żywności i Żywienia „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej".
W ramach NCEŻ pacjentka może uzyskać darmową konsultację dietetyczną on-line pod adresem: https://poradnia.ncez.pl/
KONTAKT DO DIETETYKA
mail: dietetyk@szpital.kepno.pl
- dieta_mamy.pdf
od 27-03-2021 do 06-04-2021
- jadlospis_na_dzien_01_10_2019.pdf