Szpital w Kępnie złożył wniosek do Narodowego Funduszu Zdrowia w sprawie przystąpienia do programu pilotażowego „ STANDARD ŻYWIENIA KOBIET W CIĄŻY I W OKRESIE POPORODOWYM – DIETA MAMY
Celem programu jest wdrożenie modelu specjalnego żywienia dla kobiet w ciąży i w okresie poporodowym w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologiczny.
Sposób realizacji pilotażu obejmuje: zapewnienie wyżywienia dedykowanego kobietom w ciąży i w okresie poporodowym, konsultacje dietetyczne, poradnictwo, edukację i rozpowszechnianie treści w zakresie prawidłowego żywienia, oraz wyrobienie dobrych nawyków w zakresie właściwego odżywiania.
Kobiety w ciąży i w okresie poporodowym będą otrzymywać w ramach projektu 5 posiłków dziennie- śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami powinny wynosić od 2 do 4 godzin. Wartość energetyczna diety kobiety w I trymestrze ciąży powinna być taka jak przed ciążą, w II trymestrze ciąży o 360 kcal więcej oraz w III trymestrze ciąży o 475 kcal więcej.