ZASADY ŻYWIENIA PACJENTÓW W SZPITALU

ZASADY ŻYWIENIA PACJENTÓW W SZPITALU

  1. Żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie. Rola żywienia dla pacjenta
    przebywającego w warunkach szpitalnych jest szczególnie istotna. Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu jest
    bardzo ważnym elementem leczenia . Żywienie szpitalne ma zapewnić chorym pacjentom dostarczanie żywności
    zabezpieczającej ich całodobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz spełniać wymagania
    dotyczące przestrzegania zasad higieny żywności, dlatego dla każdego pacjenta przebywającego w naszym szpitalu
    lekarz zaleca odpowiednią dietę, dobraną do stanu zdrowia.
    Zdajemy sobie sprawę, że jej zaakceptowanie przez pacjenta niekiedy nie jest łatwe. W związku z ogólnym złym
    samopoczuciem psychofizycznym spowodowanym chorobą, odmiennymi nawykami związanymi z kulturą
    spożywania posiłków, niemożnością jedzenia „tego na co ma się ochotę".
  2.  Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 - 5 posiłków dziennie spośród kilkunastu
    diet. W każdym oddziale do dyspozycji pacjentów są kuchenki do przygotowania lub podgrzania potraw.
  3. Głównym zadaniem Sekcji Żywienia jest przygotowywanie, zdrowych, wartościowych posiłków dla pacjentów
    przebywających w oddziałach szpitalnych. Zatrudniony w nim personel systematycznie przechodzi szkolenia z
    zakresu higieny produkcji żywności, a system jakościowy HACCP jest na bieżąco monitorowany i weryfikowany.
  4. Jadłospisy dzienne, z którymi pacjenci mogą się zapoznać, są wywieszone na tablicach informacyjnych
    znajdujących się na korytarzu oddziału. Informacje dotyczące możliwości występowania w posiłkach
    potencjalnych alergenów znajdują się w jadłospisach .
  5. Posiłki dostarczane są do poszczególnych oddziałów w godzinach:
    • śniadanie godz. 7:30-8:30
    • obiad godz. 12:00-13:00
    • kolacja godz. 17:00-18:00
    Godziny wydawania posiłków zależne są od potrzeb i możliwości w poszczególnych oddziałach i mogą być
    przesunięte ze względów medycznych. Pacjentowi przebywającemu w trakcie wydawania posiłków na badaniach
    lub konsultacjach, a któremu został przydzielony posiłek, będzie wydany niezwłocznie po powrocie pacjenta na
    salę chorych (posiłek zostanie podgrzany). W oddziałach prowadzone są zajęcia edukacyjne z zakresu zasad zdrowego żywienia.
  6. Menu jest ustalane na podstawie opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia wytycznych w zakresie
    zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Jadłospisy dzienne są planowane dla różnych rodzajów diet,
    zgodnie z obowiązującymi w poszczególnych jednostkach chorobowych zasadami żywienia.

 

Obejmuje on następujący układ diet:

  • dieta podstawowa
  • dieta łatwostrawna
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów
  • dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających działanie soku żołądkowego
  • dieta bogatoresztkowa
  • dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
  • dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
  • dieta ubogoenergetyczna
  • dieta bogatobiałkowa
  • dieta niskobiałkowa
  • dieta eliminacyjna
  • dieta papkowata
  • dieta płynna
  • dieta płynna wzmocniona

oraz modyfikacje diet

  • bezjajeczna
  • bezglutenowa
  • bezmleczna
  • wegetariańska
  • modyfikacja indywidualna


Pacjent ma prawo do spożywania innych produktów niż posiłki szpitalne, jednak powinien to skonsultować z
lekarzem lub pielęgniarką.
W oddziałach szpitalnych znajdują się lodówki na żywność pacjentów. Celem wyeliminowania ryzyka zakażeń,
żywność należy przechowywać zgodnie z instrukcją znajdującą się na tych lodówkach.

Ze względów sanitarno-epidemiologicznych prosimy o przestrzeganie poniższych zasad:

  1. Produkty spożywcze przed umieszczeniem w lodówce należy szczelnie opakować oraz opisać imieniem i
    nazwiskiem pacjenta, zapisać datę umieszczenia produktu w lodówce.

  2. Czas przechowywania produktów spożywczych:
    • dla produktów otwartych - 72 godziny (3 dni) od chwili umieszczenia w lodówce
    • dla produktów zamkniętych – według daty przydatności do spożycia umieszczonej na opakowaniu.
    Po upływie terminu przydatności do spożycia, produkty będą USUWANE z lodówki.
    Pacjenci opuszczający oddział proszeni są o zabranie produktów, które umieścili w lodówkach.

    Każdy pacjent, którego leczenie poszpitalne wymaga stosowania diety, wychodząc ze szpitala otrzymuje
    wskazówki pisemne określające produkty i potrawy dozwolone oraz techniki sporządzania potraw.
    Ze względu na dbałość o wysoki poziom usług przeprowadzamy anonimowe badania ankietowe, w których
    pacjenci mogą wypowiedzieć się na temat jakości posiłków.

    Kontakt do dietetyka:
    dietetyk@szpital.kepno.pl

 

Projekt i wykonanie: STUDIO REKLAMY grabek.net | Script logo
×

Zaproszenie do wzięcia udziału w ankiecie


Zapraszamy do udziału w badaniu ankietowym dotyczącym jakości opieki w naszym szpitalu.
Udział w badaniu pozwoli Państwu mieć realny wpływ na jakość leczenia i rozwój naszej jednostki.
Dziękujemy!
Ankieta jest dostępna poprzez stronę internetową:
https://www.cmj.org.pl/ankiety/kepno

lub po zeskanowaniu poniższego kodu QR.

Badanie realizuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.


`