Jak cukier wpływa na organizm

         Cukier jest bardzo powszechnym produktem i obecnie nieodłącznym składnikiem diety. Choć najczęściej kojarzy się jako kluczowy dodatek do kawy lub herbaty, w rzeczywistości jest składnikiem wielu innych produktów spożywczych oraz farmaceutycznych. W 2020 roku, według danych Głównego Urzędu Statystycznego, jego spożycie wynosiło aż 42,7 kg na osobę.

        Cukier stanowi główne źródło energii dla Naszego organizmu. Jest konieczny m.in. do prawidłowego funkcjonowania mózgu czy erytrocytów. Jednak warto pamiętać, ze spożywany w nadmiarze może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Co powoduje nadmiar cukru w diecie?

  • Spożycie nadmiernej ilości cukrów prostych wiąże się z nadmiernym spożyciem produktów wysokokalorycznych takich jak np. słodzone napoje gazowane lub słodycze. W momencie, gdy spożywamy więcej kalorii niż określa całkowite zapotrzebowanie energetyczne organizmu dochodzi do zwiększenia masy ciała i w konsekwencji rozwoju nadwagi oraz otyłości.
  • Wysokie spożycie cukrów prostych w diecie wpływa również na wzrost stężenia poziomu glukozy we krwi. W odpowiedzi na nadmiar cukru, organizm zwiększa ilość produkowanej insuliny, tak aby móc wyrównać poziom glukozy we krwi. Jednak, gdy taki stan utrzymuje się przez dłuższy czas, prowadzi do zaburzeń pracy trzustki i przyczynia się do zaburzeń związanych z gospodarką węglowodanową. Długofalowo nadmiar cukru w diecie może prowadzić do cukrzycy typu 2 i jest czynnikiem ryzyka insulinooporności.
  • Nieprawidłowa dieta, która opiera się na spożywaniu produktów z dużą zawartością cukru może zwiększać ryzyko depresji, a odpowiadają za to głównie regularne skoki i spadki stężenia glukozy, do których dochodzi po spożyciu posiłków bogatych w cukry proste. W momencie nagłego spadku stężenia glukozy, pojawia się nerwowość, niepokój, a także obniża się odporność organizmu na stres, co prowadzi do częstych wahań nastroju oraz ogólnego pogorszenia kondycji psychicznej.
  • Nadmierne spożycie cukru może prowadzić również do zaburzeń związanych z funkcjonowaniem jelit i zaburzeń mikroflory jelitowej. Dieta bogata w cukry proste jest idealną pożywką dla „złych” bakterii jelitowych. Rozrastające się bakterie zaburzają skład mikroflory jelitowej i prowadzą do W organizmie pojawia się m.in. stan zapalny, dochodzi do obniżenia odporności i słabszej ochrony przed pasożytami.
Projekt i wykonanie: STUDIO REKLAMY grabek.net | Script logo
×

Zaproszenie do wzięcia udziału w ankiecie


Zapraszamy do udziału w badaniu ankietowym dotyczącym jakości opieki w naszym szpitalu.
Udział w badaniu pozwoli Państwu mieć realny wpływ na jakość leczenia i rozwój naszej jednostki.
Dziękujemy!
Ankieta jest dostępna poprzez stronę internetową:
https://www.cmj.org.pl/ankiety/kepno

lub po zeskanowaniu poniższego kodu QR.

Badanie realizuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.


`