Pod jakimi nazwami kryje się cukier

         Cukier to obecnie składnik występujący w wielu produktach spożywczych, a jego dodatek w składzie można znaleźć m.in. w różnych batonikach, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych a nawet wodach smakowych.

         Podstawową formą pod jaką cukier występuje w produktach spożywczych jest sacharoza, jednak nie jest to jedyna nazwa pod którą cukier może się ukrywać. Obecnie producenci stosują wiele różnych odpowiedników cukru i zwiększają ilość cukrów w dostępnej żywności. A więc pod jakimi nazwami ukryty jest cukier w produktach spożywczych? Oto lista 21 różnych nazw, pod którymi znajduje się cukier:

  • sacharoza (inaczej cukier biały)
  • glukoza
  • fruktoza
  • laktoza
  • maltoza
  • dektroza
  • maltodekstryny
  • słód jęczmienny
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • syrop fruktozowy
  • syrop ryżowy
  • syrop słodowy
  • syrop dakltylowy
  • cukier brązowy
  • cukier trzcinowy
  • cukier kokosowy
  • sztuczny miód
  • karmel
  • melasa
  • zagęszczony sok owocowy
  • koncentrat z owoców

 

         W sytuacji, gdy obecnych jest wiele odpowiedników cukru, istotne jest umiejętne czytanie etykiet oraz składów produktów spożywczych. Jak widać, cukier może być obecny w różnych formach i jego zawartość w produkcie może być wysoka. Sprawdzanie etykiet, składników oraz wartości odżywczej produktów to krok, który pomoże uniknąć zakupu nieodpowiedniego produktu, a dodatkowo pozwoli zmniejszyć ilość cukrów prostych w codziennej diecie.

Projekt i wykonanie: STUDIO REKLAMY grabek.net | Script logo
×

Zaproszenie do wzięcia udziału w ankiecie


Zapraszamy do udziału w badaniu ankietowym dotyczącym jakości opieki w naszym szpitalu.
Udział w badaniu pozwoli Państwu mieć realny wpływ na jakość leczenia i rozwój naszej jednostki.
Dziękujemy!
Ankieta jest dostępna poprzez stronę internetową:
https://www.cmj.org.pl/ankiety/kepno

lub po zeskanowaniu poniższego kodu QR.

Badanie realizuje Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia.


`