Pod jakimi nazwami kryje się cukier
Cukier to obecnie składnik występujący w wielu produktach spożywczych, a jego dodatek w składzie można znaleźć m.in. w różnych batonikach, płatkach śniadaniowych, jogurtach owocowych a nawet wodach smakowych.
Podstawową formą pod jaką cukier występuje w produktach spożywczych jest sacharoza, jednak nie jest to jedyna nazwa pod którą cukier może się ukrywać. Obecnie producenci stosują wiele różnych odpowiedników cukru i zwiększają ilość cukrów w dostępnej żywności. A więc pod jakimi nazwami ukryty jest cukier w produktach spożywczych? Oto lista 21 różnych nazw, pod którymi znajduje się cukier:
- sacharoza (inaczej cukier biały)
- glukoza
- fruktoza
- laktoza
- maltoza
- dektroza
- maltodekstryny
- słód jęczmienny
- syrop glukozowo-fruktozowy
- syrop fruktozowy
- syrop ryżowy
- syrop słodowy
- syrop dakltylowy
- cukier brązowy
- cukier trzcinowy
- cukier kokosowy
- sztuczny miód
- karmel
- melasa
- zagęszczony sok owocowy
- koncentrat z owoców
W sytuacji, gdy obecnych jest wiele odpowiedników cukru, istotne jest umiejętne czytanie etykiet oraz składów produktów spożywczych. Jak widać, cukier może być obecny w różnych formach i jego zawartość w produkcie może być wysoka. Sprawdzanie etykiet, składników oraz wartości odżywczej produktów to krok, który pomoże uniknąć zakupu nieodpowiedniego produktu, a dodatkowo pozwoli zmniejszyć ilość cukrów prostych w codziennej diecie.