ZASADY ŻYWIENIA PACJENTÓW W SZPITALU
ZASADY ŻYWIENIA PACJENTÓW W SZPITALU
- Żywienie jest jednym z podstawowych czynników odpowiedzialnych za zdrowie. Rola żywienia dla pacjenta
przebywającego w warunkach szpitalnych jest szczególnie istotna. Odpowiednie żywienie pacjentów w szpitalu jest
bardzo ważnym elementem leczenia . Żywienie szpitalne ma zapewnić chorym pacjentom dostarczanie żywności
zabezpieczającej ich całodobowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz spełniać wymagania
dotyczące przestrzegania zasad higieny żywności, dlatego dla każdego pacjenta przebywającego w naszym szpitalu
lekarz zaleca odpowiednią dietę, dobraną do stanu zdrowia.
Zdajemy sobie sprawę, że jej zaakceptowanie przez pacjenta niekiedy nie jest łatwe. W związku z ogólnym złym
samopoczuciem psychofizycznym spowodowanym chorobą, odmiennymi nawykami związanymi z kulturą
spożywania posiłków, niemożnością jedzenia „tego na co ma się ochotę". - Pacjenci przebywający w oddziałach szpitalnych otrzymują średnio 3 - 5 posiłków dziennie spośród kilkunastu
diet. W każdym oddziale do dyspozycji pacjentów są kuchenki do przygotowania lub podgrzania potraw. - Głównym zadaniem Sekcji Żywienia jest przygotowywanie, zdrowych, wartościowych posiłków dla pacjentów
przebywających w oddziałach szpitalnych. Zatrudniony w nim personel systematycznie przechodzi szkolenia z
zakresu higieny produkcji żywności, a system jakościowy HACCP jest na bieżąco monitorowany i weryfikowany. - Jadłospisy dzienne, z którymi pacjenci mogą się zapoznać, są wywieszone na tablicach informacyjnych
znajdujących się na korytarzu oddziału. Informacje dotyczące możliwości występowania w posiłkach
potencjalnych alergenów znajdują się w jadłospisach . - Posiłki dostarczane są do poszczególnych oddziałów w godzinach:
• śniadanie godz. 7:30-8:30
• obiad godz. 12:00-13:00
• kolacja godz. 17:00-18:00
Godziny wydawania posiłków zależne są od potrzeb i możliwości w poszczególnych oddziałach i mogą być
przesunięte ze względów medycznych. Pacjentowi przebywającemu w trakcie wydawania posiłków na badaniach
lub konsultacjach, a któremu został przydzielony posiłek, będzie wydany niezwłocznie po powrocie pacjenta na
salę chorych (posiłek zostanie podgrzany). W oddziałach prowadzone są zajęcia edukacyjne z zakresu zasad zdrowego żywienia. - Menu jest ustalane na podstawie opracowanych przez Instytut Żywności i Żywienia wytycznych w zakresie
zasad prawidłowego żywienia chorych w szpitalach. Jadłospisy dzienne są planowane dla różnych rodzajów diet,
zgodnie z obowiązującymi w poszczególnych jednostkach chorobowych zasadami żywienia.
Obejmuje on następujący układ diet:
- dieta podstawowa
- dieta łatwostrawna
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczów
- dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających działanie soku żołądkowego
- dieta bogatoresztkowa
- dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
- dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
- dieta ubogoenergetyczna
- dieta bogatobiałkowa
- dieta niskobiałkowa
- dieta eliminacyjna
- dieta papkowata
- dieta płynna
- dieta płynna wzmocniona
oraz modyfikacje diet
- bezjajeczna
- bezglutenowa
- bezmleczna
- wegetariańska
- modyfikacja indywidualna
Pacjent ma prawo do spożywania innych produktów niż posiłki szpitalne, jednak powinien to skonsultować z
lekarzem lub pielęgniarką.
W oddziałach szpitalnych znajdują się lodówki na żywność pacjentów. Celem wyeliminowania ryzyka zakażeń,
żywność należy przechowywać zgodnie z instrukcją znajdującą się na tych lodówkach.
Ze względów sanitarno-epidemiologicznych prosimy o przestrzeganie poniższych zasad:
- Produkty spożywcze przed umieszczeniem w lodówce należy szczelnie opakować oraz opisać imieniem i
nazwiskiem pacjenta, zapisać datę umieszczenia produktu w lodówce. - Czas przechowywania produktów spożywczych:
• dla produktów otwartych - 72 godziny (3 dni) od chwili umieszczenia w lodówce
• dla produktów zamkniętych – według daty przydatności do spożycia umieszczonej na opakowaniu.
Po upływie terminu przydatności do spożycia, produkty będą USUWANE z lodówki.
Pacjenci opuszczający oddział proszeni są o zabranie produktów, które umieścili w lodówkach.
Każdy pacjent, którego leczenie poszpitalne wymaga stosowania diety, wychodząc ze szpitala otrzymuje
wskazówki pisemne określające produkty i potrawy dozwolone oraz techniki sporządzania potraw.
Ze względu na dbałość o wysoki poziom usług przeprowadzamy anonimowe badania ankietowe, w których
pacjenci mogą wypowiedzieć się na temat jakości posiłków.
Kontakt do dietetyka:
dietetyk@szpital.kepno.pl